#TIMETOHARVEST

Om de grondstoffen voor onze allereerste HNST collectie te oogsten, organiseerden we de laatste twee weken van september samen met De Collectie een grote inzamelcampagne waarbij iedereen met z’n oude denim terecht kon op meer dan 80 inzamellocaties. Vanuit verschillende hoeken in heel Vlaanderen werden maar liefst 6003 oude broeken ingezameld.

SORTEREN VOLGENS BESTEMMING

Alle ingezamelde broeken werden door De Collectie gesorteerd volgens kwaliteit en bruikbaarbaarheid. Ongeveer de helft van alle broeken was niet meer draagbaar. Die zijn goed voor meer dan 5100 paar gerecycleerde jeans. De kledingstukken die nog van degelijke kwaliteit zijn, worden verder verkocht in het lokale tweedehandscircuit van de Kringwinkel.

  • Kwaliteitsjeans A-merk: herverkoop via De Kringwinkel
  • Kwaliteitsjeans B-merk: herverkoop via De Kringwinkel
  • Niet meer draagbare jeans: grondstof voor de HNST collectie

WEEFPROEVEN EN ONTWERP

De afgelopen weken hebben we geslaagde weefproeven gedaan met ons garen gemaakt van 50% gerecycleerde oude jeans en 50% Tencel©. Zo blijkt ons doek zelfs sterker te zijn dan denimdoek gemaakt van 100% katoen! Maar van een stuk stof alleen maak je nog geen broek.

Samen met ontwerpster Ellen Robinson hebben we Cradle to Cradle© Gold gecertificeerd stikgaren gevonden. Ook de binnenzakken van elke HNST jeans worden volgens het circulaire model uitgedacht. Momenteel loopt er dan ook een experiment met een garen gemaakt van 50% gerecycleerde witte t-shirts, aangevuld met 50% Tencel©. Net zoals dat van de jeansstof, wordt ook dit garen in  Vlaanderen gemaakt.

BENIEUWD NAAR HET VERVOLG?