DIT IS HOE WE HET ANDERS AANPAKKEN

JOUW OUDE JEANS = ONZE GRONDSTOF

Om de grondstoffen voor onze HNST collectie te oogsten, organiseren we de laatste twee weken van september in samenwerking met diverse Kringwinkels, een grote inzamelcampagne voor oud denim. Vanuit verschillende hoeken in heel Vlaanderen hebben we zo reeds meer dan 17 000 oude jeans ingezameld.

SORTEREN VOLGENS BESTEMMING

De ingezamelde broeken worden door De Kringwinkel gesorteerd volgens kwaliteit en bruikbaarbaarheid. Ongeveer de helft van alle broeken is nog van degelijke kwaliteit en wordt door De Kringwinkel verkocht. Het restant is onze grondstof en wordt gerecycleerd tot katoenvezel.

GARENS ‘MADE IN BELGIUM’

De vezels van de gerecyclede oude jeans worden gemengd met Tencel® en in Vlaanderen opnieuw tot garen gesponnen. De garens voor de HNST jeans bestaan voor 50% uit oude denimvezels en 50% Tencel®. Het op dit moment maximaal haalbaar percentage gerecycleerde grondstof. We blijven streven naar een hoger percentage!

Lees meer over het spinproces

DETOX KLEUREN EN WEVEN

Het garen wordt in Italië gekleurd met behulp van het innovatieve SmartIndigoTM. Hier komen geen schadelijke chemicaliën bij te pas. Het indigo wordt via het natuurlijke chitosan op het garen gefixeerd in plaats van de synthetische stof PVA. Hierdoor komen er bij ons kleur- en wasproces geen microplastics vrij.

.

Lees meer over het weefproces

LOKALE PRODUCTIE

De productie van de HNST jeans vindt volledig plaats in Italië. Op die manier kunnen we ook de beste arbeids- en kwaliteitsomstandigheden garanderen, en is de milieu-impact door transport beperkt.

ECOLOGISCHE WASSINGEN

De meeste van onze jeans houden we zo puur mogelijk. Dat wilt zeggen dat ze enkel een lichte ‘tumbler dry’ ondergaan. Om toch een variatie aan blauwtinten te kunnen aanbieden hebben we samen met onze partner de verschillende recepturen stof per stof bekeken en bijgesteld om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste producten gebruikt worden.

Lees hier meer over de wassingen
WAT MAAKT DE HNST JEANS RADICAAL ANDERS?