#TIMETOHARVEST

Om de grondstoffen voor onze allereerste HNST collectie te oogsten, organiseerden we de laatste twee weken van september samen met De Collectie en Opnieuw&Co een grote inzamelcampagne waarbij iedereen met z’n oude denim terecht kon op meer dan 80 inzamellocaties. Vanuit verschillende hoeken in heel Vlaanderen werden maar liefst 6003 oude broeken ingezameld.

SORTEREN VOLGENS BESTEMMING

Alle ingezamelde broeken werden door De Collectie gesorteerd volgens kwaliteit en bruikbaarbaarheid. Ongeveer de helft van alle broeken was niet meer draagbaar. Die zijn goed voor meer dan 5100 paar gerecycleerde jeans. De kledingstukken die nog van degelijke kwaliteit zijn, worden verder verkocht in het lokale tweedehandscircuit van de Kringwinkel.

  • Kwaliteitsjeans A-merk: herverkoop via De Kringwinkel
  • Kwaliteitsjeans B-merk: herverkoop via De Kringwinkel
  • Niet meer draagbare jeans: grondstof voor de HNST collectie

OPNIEUW TOT GAREN SPINNEN

De vezels van de gerecyclede oude jeans worden gemengd met Tencel® en bij onze partner European Spinning Group in Vlaanderen opnieuw tot garen gesponnen. De garens voor de HNST jeans bestaan voor 50% uit oude denimvezels en 50% Tencel®. Het op dit moment maximaal haalbaar percentage gerecyclede grondstof. Al blijven we onderzoek doen naar hoe we dit toch nog kunnen verbeteren.

Lees meer over het spinproces

KLEUREN EN WEVEN

Het garen wordt in Italië bij onze partner PureDenim gekleurd door gebruik te maken van het innovatieve SmartIndigoTM. Hier komen geen schadelijke chemicaliën bij te pas. Het indigo wordt via het natuurlijke chitosan op het garen gefixeerd in plaats van de gebruikelijke synthetische stof PVA. Hierdoor komen er bij ons kleur- en wasproces geen microplastics vrij.

Lees meer over het weefproces

PRODUCTIE EN WASSING

De productie van de HNST jeans vindt volledig plaats in Italië. Op die manier kunnen we ook de beste arbeids- en kwaliteitsomstandigheden garanderen. De meeste van onze jeans houden we zo puur mogelijk. Dat wilt zeggen dat ze enkel een lichte ‘tumbler dry’ ondergaan. Om toch een variatie aan blauwtinten te kunnen aanbieden hebben we samen met onze partner de verschillende recepturen stof per stof bekeken en bijgesteld om er zeker van te zijn dat er geen ongewenste producten gebruikt worden.

Lees hier meer over de wassingen

BLIJF OP DE HOOGTE